Airco’s

Hebt u een vraag?

Wilt u meer informatie over een van onze diensten? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

Energie-efficiënt verwarmen en koelen

Binnenruimtes van gebouwen en panden bestaan meestal uit meerdere vertrekken. Bovendien hebben ze vaak allemaal een andere functie. Waar de ene ruimte om een koele omgeving vraagt, heeft een aanliggende ruimte juist meer warmte nodig.  Met een VRV-/ VRF-systeem heeft u in ieder vertrek altijd het juiste klimaat. Koelvisie informeert u graag over de juiste installatie voor uw project.

 

Het VRV-/ VRF-systeem

VRV- en VRF-systemen staan synoniem voor de energie-efficiënte systemen voor het individueel verwarmen en koelen van verschillende ruimtes. Fabrikant Daikin ontwikkelde het concept in 1982 en claimde de naam VRV-systeem: Variable Refrigerant Volume. Andere fabrikanten bedachten dezelfde soort systemen. Daikin had echter het patent op de naam VRV. Het systeem kwam hierdoor ook op onder de naam VRF-systeem (Variable Refrigerant Flow) op de markt.

 

Hoe werken VRV en VRF?

Het basisprincipe van de VRV- en VRF-systemen is hetzelfde. VRV-en VRF-systemen koppelen één VRV- of VRF-unit (of meerdere buitenunits in cascade) aan verschillende fan-coils (binnenunits). Hierdoor is het individueel koelen en verwarmen van de verschillende ruimtes mogelijk. Op basis van de vraag in een bepaalde ruimte stuurt het systeem een bepaalde (variabele) hoeveelheid koudemiddel naar de betreffende binnenunit. Het elektronische expansieventiel zorgt dat de inblaastemperatuur per individuele ruimte wordt aangepast. Dit is op basis van het verschil tussen de huidige temperatuur en de gewenste temperatuur.

 

Koelen en warmen tegelijk

Een VRV-/VRF-systeem vergt een hogere eenmalige investering dan andere soorten airconditioning-systemen. Dankzij de energie-efficiëntie van de VRV- en VRF-systemen verdient u de hogere investering binnen enkele jaren terug. Met een gebruikersvriendelijke besturingssysteem hebt u bovendien een volledige controle voor maximale efficiëntie:

  • Van individuele regeling tot beheer van meerdere gebouwen.
  • Gebruikersvriendelijke bediening via touchscreen.
  • Bediening en monitoring op afstand via internet.
  • Oplossing voor elk klimaat van -25 °C tot +50 °C.
  • Flexibel en daarmee geschikt voor elk gebouw.
  • Unieke efficiëntie garandeert lage werkingskosten en CO2-uitstoot.

Bekijk onze projecten!